Inspirerende Excursie naar Minitopia Poeldonk

Minitopia Poeldonk

Woensdag 21 november organiseerde Podium voor Architectuur een inspirerende excursie naar ‘Minitopia Poeldonk’ in Den Bosch. De voormalige milieustraat is voor de komende vijf jaar getransformeerd tot een tijdelijke circulaire woonwijk. Binnen een half jaar hebben de gemeente Den Bosch en Woningcorporatie Zayaz het voor elkaar gekregen op deze bijzondere, maar op het eerste gezicht ongeschikte, locatie tijdelijke woningen te realiseren. Er worden nu al zo’n 15 huisjes naar volle tevredenheid bewoond.

Met ruim 30 geinteresseerden reisden we af naar Den Bosch om geïnspireerd te raken hoe deze tijdelijke woningen tot stand gekomen zijn. Het ongebruikelijke gebied van Minitopia Poeldonk wordt gevuld met bijzondere woonvormen, kunst en architectuur. We mochten in diverse huizen binnenkijken waar we met veel enthousiasme door de bewoners werden ontvangen. Het was erg inspirerend om te zien hoe de bewoners tot hun ontwerp zijn gekomen. Benieuwd hoe een huis in Minitopia gebouwd wordt? Kijk dan mee hoe het huis van Stijn en The New Makers gebouwd wordt via Stinyhouse.

Uiteindelijk is er ruimte voor maximaal 25 tijdelijke woningen die bewoners voor een deel of helemaal zelf bouwen met én zonder (financiële) ondersteuning van Zayaz. Fase 2 bestaat uit opschaling vanuit het huidige experiment naar een meer gestandaardisserde vorm waar bewoners direct op maat kunnen gaan wonen.

Waar liggen de kansen voor Haarlemmermeer om hét experimenteergebied van Nederland te worden? 
Moeten we denken aan tijdelijke flexibele woonvormen, geluidadaptief, plug and play, energiegrids en ontschotting van beleid? Bevindingen die we uit het experiment Minitopia Poeldonk kunnen leren voor Haarlemmemrmeer:

- Het denken over tijdelijke woonvormen aanjagen;
- Creatief omgaan met wet- en regelgeving;
- Denken in kansen;
- Nadenken over de rekbaarheid tiny homes;
- Experimenteren met andere financieringsmodellen;
- Experiment aanjagen voor ontwerpers en bewoners die zelf willen op circulaire wijze willen bouwen vanuit tijdelijkheid en verplaatsbaarheid;
- Locaties in de gemeente zonder bestemming gebruiken;
- Het denken over het wonen in baksteen oprekken;
- Trajecten met omwonenden praktiseren;
- Vanuit experiment met financiering, zelfrealisatie en opschaling naar een nieuw type modelwoning, uitgevoerd door woningbouwcorporaties.

We kijken terug op een ontzetteng goede en informatieve dag en danken de bewoners en initiatiefnemers van Minitopia Poeldonk voor hun gastvrijheid.