Ruwe bolster, blanke pit - Het verhaal van de Diamant en zijn bevlogen beheerders

Theo Bakkum en zoon, beheerders van De Diamant in Hoofddorp

“Het atrium was een bende en de oude kantoortuinen en hallen waren verwaarloosd. Hier lagen kansen!” Toen Theo Bakkum (beheerder), voor het eerst De Diamant betrad, was het voormalige kantoorgebouw anti-kraak bewoond. “De mensen waren niet goed begeleid.”

Het spiegelende gebouw aan de Saturnusstraat in Beukenhorst-West is opvallend goed te zien vanaf de weg en het station van Hoofddorp. Geboren in 1987 als een van de eerste in de omgeving, had het gebouw een andere toekomst voor ogen. “Maak een gebouw met voldoende volume”, kreeg de architect van de gemeente Haarlemmermeer als opdracht mee. Het gebied was destijds nog kaal; De Diamant, hoe het gebouw later in de volksmond werd genoemd, verrees als het tweede gebouw uit de grond in Beukenhorst-West.

Vergane glorie
Toen in 2006 de vaste inwoners uit De Diamant vertrokken, verloor het gebouw al snel zijn glans. Hoewel het voorheen een mooi beleggingsobject was, bracht de crisis daar verandering in. Mensen kwamen en gingen, verdiepingen werden tijdelijk opgeknapt om potentiële verhuurders te verleiden, maar het leverde niet veel op. Theo: “Mijn broer was destijds beheerder. Met behulp van een makelaar kwamen er veel mensen kijken, maar niemand huurde een ruimte.”

De vele vierkante meters stonden lange tijd gelijk voor eurotekens, maar wat was de waarde van de ruimtes toen er steeds maar niemand kwam om deze te kopen of te huren? Theo: “Er werden allerlei pogingen gedaan om het gebouw aantrekkelijk te maken. Zo werd de vierde verdieping gerenoveerd, maar dan moesten de bezoekers toch eerst door het atrium op de begane grond dat er door de loop de tijd niet meer aantrekkelijk uitzag. Dat verkoopt niet.”

Gouden kansen
Met een rijk verleden in de bancaire sector zag Theo al snel gouden kansen om deze vergane glorie op te poetsen. Wat was zijn strategie? Theo: “Meer m2’s voor minder? Verkopen tegen een bodemprijs? Alles platgooien? Moet je nog afwachten of juist ingrijpen? Nee, de eerste stap is dat je open en eerlijk bent naar de situatie zoals die echt is. Dan pas kun je betere keuzes maken. Keuzes maken in deze tijd is een kunst. De crisis had mij als ondernemer ook getroffen. Ik verloor alles. Een hele grote klap. Dan kun je heel simpel twee dingen doen: er helemaal mee stoppen en bij de pakken neer gaan zitten, of je zet door en blijft in beweging. Ik koos voor dat laatste. Door in beweging te blijven, maak ik steeds keuzes die goed passen.

Waar hebben mensen echt behoefte aan? Wat is er in deze tijd nodig om te groeien? Dat is zeker niet alleen maar geld. Ik zie steeds meer ondernemers die willen ondernemen omdat ze ergens in geloven en daar helemaal voor gaan, ook al verdienen ze eerst helemaal niks. Dat geldt niet alleen voor jongeren, maar ook voor diegenen die al vaker weer hebben op moeten krabbelen. Doorzetters zien altijd kansen.”

Gezelligheid
De Diamant  heeft de afgelopen maanden veel nieuwe bewoners gekregen, bevlogen ondernemers die nieuwe kansen zien op de markt. En hoewel het atrium nog meer een werkplek is dan een entree, is Theo vastbesloten van dit gebouw en zijn omgeving iets te maken: “Ik wil het gebouw weer laten herleven. Het moet een plek worden waar alle dagen van de week iets te doen is, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Zo wordt Beukenhorst-West weer een prettige plek om te zijn, ook buiten kantoortijden. In De Diamant zit rendement, op een nieuwe manier: het gaat niet alleen om de vulling van m2’s, maar om gezelligheid en leven. Met de juiste verlichting, bedrijvigheid en transparantie, gaat het gebouw weer schitteren, niet alleen van buiten, maar ook van binnen.”

Toekomst
Theo zit niet stil. Samen met zijn zoon is hij dag en nacht in de weer om dit gebouw op te poetsen tot iets duurzaams. In het atrium komt een horecaondernemer. Alle verdiepingen zijn inmiddels verhuurd aan ondernemers. De begane grond wordt het domein van RNR sports, dat zich binnenkort in het pand gaat vestigen. Theo: “Ik ben een echte duursporter, ik geef niet zomaar op. Waarom ik het doe? Voor de jongere generatie. Jongeren zijn de toekomst. Ik weet dat die naar elkaar zoeken; ze willen samenwerken, niet elkaars concurrenten zijn, maar elkaar aanvullen. Zo halen ze het beste uit zichzelf, uit hun onderneming en bouwen ze aan de toekomst. Dat is in deze tijd echt nodig.”

 


De Diamant

  • Bouwjaar 1987
  • 4 bouwlagen
  • 1500m2 kantoren
  • grote centrale hal grenzend aan de waterpartij langs Beukenhorst West.

Materialen

  • Constructie: kolommen, vloeren en een dak van beton.
  • Centrale hal: staalconstructie.
  • Gevelplint met aanbouw: betonsteen.
  • Gevels: gestapelde aluminium kozijnen bezet met een gecoate beglazing.
  • Geknikte en aflopend dak van de centrale hal: glasvliesconstructie.
Tags: