Foto: John Hardenberg

Fotografiewedstrijd 'Het Volgende Landschap'

Sectie
Erfgoed

In de aanloop naar de Landschapstriënnale in de Haarlemmermeer organiseerde Podium voor Architectuur een wedstrijd voor amateurfotografen met de titel Het Volgende Landschap. De opgave was 'Het Volgende Landschap' van de Haarlemmermeer en de Metropool Regio Amsterdam vast te leggen.

Een jury, onder leiding van voorzitter Eric Luiten, heeft 24 indrukwekkende foto’s geselecteerd. Deze werden tot eind september geëxposeerd in een bijzondere tentoonstelling, midden in de polder, in PARK21. De winnende foto werd gemaakt door Cor van den Berg.

Alle ingezonden foto's werden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit landschapsfotografe Remke Spijkers, landschapsarchitect en hoogleraar Erfgoed en Ruimte Eric Luiten, Tessel van Toorn (PARK21) en erfgoeddeskundige Maurits van Putten. Om 'Het Volgende Landschap' vast te leggen in foto's vroeg Podium voor Architectuur het onzichtbare in beeld te brengen. Het was de fotografen nadrukkelijk toegestaan de foto's digitaal te bewerken, om de voorbeeldskracht alle ruimte te geven.

Uit het juryrapport

'De bewerkte foto van Cor van den Berg waarop de gekantelde kavels van Park Buitenschot en de nieuwe elektriciteitsmasten naast elkaar te zien zijn kan de jury bijzonder waarderen. De subtiele bewerking houdt het evenwicht tussen een heel herkenbaar en realistisch maar toch ook absurdistisch landschap. Mensen lijken te recreëren op en vreemdsoortige landschappelijke locatie, verstoord door enorme elektriciteitsmasten en een nabijgelegen vliegveld. Al met al een prachtige foto, sterke compositie en verhalend karakter'.

Deelnemende fotografen

Annemarie Cilon, Arno Konijnendijk, Cor van den Berg, Erica de Haas, Erik Mol, Francisca Sprey, Frans Sitvast, Ger Ottenhof, John Hardenberg, Kees van der Veer, Michel Mulder, Monique Landman, Rinus Otte, Rob Loos, Rob van Olffen, Robert Kruijt, Susan Heijstee en Tineke Klaassen.

De fotowedstrijd 'Het Volgende Landschap' was onderdeel van de Landschapstriënnale die van 1 t/m 30 september 2017 plaatsvond in PARK21.