Tentoonstelling 'Kansen voor Erfgoed'

Sectie
Erfgoed

Welk erfgoed moet behouden blijven in het landschap van de toekomst? Van 29 augustus t/m 21 september 2019 kon de tentoonstelling 'Kansen voor erfgoed' bezocht worden in Galerie de Meerse.

Op 29 augsustus a.s. opende de groeiende tentoonstelling 'Kansen voor Erfgoed'.

Alle bezoekers werden uitgenodigd hun favoriete erfgoed van de IJweg, Hoofdweg, Rijnlanderweg, Haarlemmerliede en Spaarnwoude op de kaart te prikken. Wethouder Cultuur Marja Ruigrok opende de tentoonstelling en zette haar voorkeursbeeld als eerste letterlijk op de kaart. Achtereenvolgens prikten Marthe Stallenberg (voorzitter Erfgoedcommissie) en Arjen Davidse (directeur-bestuurder Het Cultuurgebouw) hun favoriete locaties op de kaart.

De tentoonstelling bestond uit een film, foto's en objecten die het leven in de polder een nieuwe betekenis geven. Historische beelden van landbouwvoertuigen en de mens uit de 19e en 20ste eeuw gaven een kijkje in het leven van de polder.

Te zien waren

Polderfotograaf Kees van der Veer 'Het maaien en laden van korenschoven 2019'.

Beeldend kunstenaar Neeltje ten Westenend Een filmisch drieluik van de Rijnlanderweg biedt een nieuwe blik op de landbouwmachines, de grond, patronen en ritmes.

Fotograaf Loek van Vliet Een verkenning van 'De Staat van het Landschap' over de identiteit van Haarlemmermeer, met de structuren, de mens, de Ringvaart, het landschap en erfgoed.

Architect Alexander Beeloo Een ontwerp voor een kunstenaarskolonie in het landschap van de Nieuwkoopse Plassen. De architectuur omkadert het landschap en licht de kwaliteiten van dit landschap uit. 'Hollands licht' is geïnspireerd op de kunstschilders van de Haagse School.

Eind 2009 verkoopt Pieter zijn boerderij voor de aanleg van de nieuwe N201. De laatste dagen voor Pieters vertrek van de boerderij zijn in beeld gebracht. Een ontroerende documentaire uit 2012 van journalist en presentator Danny Ghosen

Kansen voor heden en toekomst van de polder zijn verbeeld door fotografen en bewoners uit de regio. Er is werk te zien van Annemarie Cilon, Rinus Otte, Arno Konijnendijk, Dick de Waal en Marco Rossen.