Foto: Podium voor Architectuur

Ontdek Hoofddorp

Sectie
Erfgoed

In september 2019 organiseerden wij samen met de andere labels in Het Cultuurgebouw 'Ontdek Het Cultuurgebouw'

Bezoekers konden deelnemen aan gratis rondleidingen, activiteiten en exposities. In het auditorium van Pier-K was er een kleine expositie 'Panorama Haarlemmermeer' te bezoeken, een selectie (historische) foto’s over de polder.

Daarnaast werd het verhaal van boer Pieter vertoond. Verhalenverteller Paul Bos en Danny Ghosen (documentairemaker/ journalist) verfilmden samen dit portret van boer Pieter in 2009 in samenwerking met Podium voor Architectuur. De film toont het verhaal van afscheid nemen van de familieboerderij. Dit bijzondere portret film toont tien jaar later nog steeds het actuele vraagstuk van gebiedsontwikkeling en transformatie van het polderlandschap.

Foto: Podium voor Architectuur

Pieter van de Vlugt, een boer in hart en nieren. Geboren en getogen aan de Aalsmeerderweg in Rozenburg. In de jaren negentig verkocht zijn familie het land voor de uitbreiding van Schiphol Logistics Park. Eind 2009 verkoopt Pieter zijn boerderij voor de aanleg van de nieuwe N201, er was haast. De laatste dagen van Pieters vertrek van de boerderij zijn in beeld gebracht. Hoe Voorjaar 2019 werd de boerderij pas gesloopt.

Aansluitend werd er een ritje door de polder gemaakt met de markante elektrische bus naar het voormalig land van de familie van der Vlugt. Daar waar ooit aardappels groeiden en nu zonnepanelen liggen.