Foto G-Rave | Dylan Hoogeboom
Veiligheidsportretten bekijk alle Processen

Veiligheidsportret 1 // Arienne

Sectie
Gesprekken
Veiligheidsportretten
Participatie
Gepubliceerd op

Arrienne beheert het sociale media-gedeelte van de preventie-app in Lisserbroek en zet berichten over veiligheid op sociale media, als de boodschap vraagt om bredere verspreiding. Bijvoorbeeld om mensen te
waarschuwen voor fraude. Want online veiligheid is heel belangrijk.

Hoe is die preventie-app er gekomen?

“Die begon alleen in Lisserbroek, maar is nu uitgebreid naar Lisse, Nieuw-Vennep en Abbenes. Er zijn twee appgroepen, beide met zo’n 200 leden. Mensen voelen zich niet zozeer onveilig, maar zien het bewaken van de veiligheid als hun burgerplicht. Een mooi voorbeeld zijn de waarschuwingen toen een verdachte figuur een tijdlang rondliep op de Lisserdijk.”

“Mensen voelen zich niet zozeer onveilig, maar zien het bewaken van de veiligheid als hun burgerplicht.”

Onderwerpen in de app

“Het gaat vaak om verdachte situaties of personen, maar ook wel om burenruzies of conflicten. Die worden vanuit de app aan de wijkagent doorgegeven, die dan beoordeelt of er extra aandacht nodig is. Is dat zo, dan wordt de kwestie op de sociale media geplaatst. Over diefstal gaat het weinig in de app. Er was kortgeleden fraude met bankpasjes, waarbij mensen aan de deur zeiden dat de bewoner zijn bankpasje moest inleveren en dan zou de bank een nieuwe opsturen. Dat treft vooral ouderen, en die bereik je minder gauw via de app.

Er zijn wel verschillen tussen groepen, vooral in Nieuw-Vennep en Lisse. Daar zijn de wijken te verschillend. Dus niet voor elke wijk daar is deze app geschikt, daar hebben ze gescheiden berichten en apps.”

Aandacht van politie en burgers

“In oktober vorig jaar is er een rondje door de wijken gemaakt met de politie en de gemeente: waar moeten die speciaal op letten? Er kwam uit dat milieuvervuiling een probleem is, maar denk ook aan gevaar als kinderen van de brug af springen terwijl er op de Ringvaart heel veel boten varen. Dus voor een veilige woon- en leefomgeving zijn verkeer en veilig kunnen spelen belangrijk. Maar we moeten niet vergeten dat er ook criminaliteit op straat is. Drugsdealen is best een hot item, dat komt op meerdere plaatsen voor. We hebben wel hangjongeren, en onder hen zijn er die drugsdealen, ook op plaatsen waar kinderen komen. Bij de bewaking van deze veiligheid doen we een beroep op burgers, op de samenleving.’’

Veiligheid is geen studieonderwerp van Arrienne, maar ze heeft zich er altijd mee beziggehouden, vanuit een behoefte om nuttig te zijn voor de samenleving. Zo heeft ze als kind gewerkt op een plek waar mishandelde pony’s werden geholpen en heeft ze mensen bestreden die via slimme trucs probeerden honden van hun eigenaren te stelen. Arrienne heeft hiervoor op de sociale media gewaarschuwd en als tip gegeven: ‘’Laat je hond pas loslopen als hij goed onder de commando’s staat.”

“Ik heb me altijd erg met veiligheid beziggehouden, vanuit een behoefte om nuttig te zijn voor de samenleving.”

Online veiligheid: een taak van maatschappij, bedrijven en overheid

“Maar het belangrijkste thema is toch online veiligheid. Bijna alles wordt tegenwoordig online of eventueel telefonisch geregeld. En daarbij is het veel makkelijker om mensen op te lichten. Hiertegen moeten verschillende organisaties samenwerken. En het gaat niet alleen om bestrijden, het gaat ook om goed voorlichten. Dat is vooral een taak voor de overheid, zeker bij mensen die niet zo ervaren zijn met sociale media. Laaggeletterden zijn kwetsbaar. Iets online regelen is natuurlijk makkelijk, maar omdat het zo snel gaat, zie je soms niet de gevaren.”