Hét verkiezingsdebat van Haarlemmermeer: Circulaire economie

Sectie
Energie & Data

Een geslaagd verkiezingsdebat Circulaire Economie: ‘Samen doen en van elkaar leren’.

Lijsttrekkers van acht partijen debatteerden aan de vooravond van de verkiezingen over circulaire economie, de energietransitie en bijbehorende klimaatverandering. De partijen werden uitgedaagd door debatleider en expert op het gebied van verkiezingsdebatten Rogier Elshout. Ondanks de verschillende standpunten van de partijen waren ze het over twee dingen eens:

We staan voor een grote transitie en klimaatopgave, én we moeten samen optrekken met bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen.
Verkiezingsdebat
Verkiezingsdebat

Woensdag 21 november mocht er weer gestemd worden in de gemeente Haarlemmermeer. Daarom gingen de lijsttrekkers van VVD, D66, CDA, PvdA, Gezond Haarlemmermeer, Groen Links, Christenunie SGP en CDVP afgelopen maandagavond 19 november in debat over een tot nu toe onderbelicht thema in de georganiseerde verkiezingsdebatten. Debatleider Rogier Elshout leidde de acht partijen en toehoorders door een aantal gewetensvragen waardoor ook de toehoorders een actieve rol kregen. Daarmee bleek meteen hoe lastig en genuanceerd de omgang met de thema’s kan zijn, waar de verschillen zitten en hoeveel overeenkomsten er zijn.

Een actief debat met lijsttrekkers én bewoners

Hét Verkiezingsdebat Circulaire Economie werd georganiseerd door C-Bèta, NMCX Centrum voor Duurzaamheid en Podium voor Architectuur en vond plaats in C- Bèta, voormalig Hoeve de Vogel. Een toepasselijke locatie dat een uitstekend voorbeeld is van duurzaam transformeren. Inwoners van de gemeente Haarlemmermeer stonden centraal. In een Lagerhuis opstelling presenteerden de lijsttrekkers hun programma en visie binnen het thema. De aanwezige inwoners kregen de kans om vragen te stellen en waren actief betrokken bij het debat waarin onder meer de volgende standpunten genoemd werden:

  • ‘Moet de gemeente wel of niet de regierol pakken of uitsluitend de initiatieven van burgers en bedrijven faciliteren?’
  • ‘Bouw de Koploperspositie van Haarlemmermeer uit!’
  • ‘Gaan we voor realisme of ambitie?’
  • ‘Samen doen en van elkaar leren’
  • ‘Maak elk gebouw energieneutraal, benut de kansen op de daken van de luchthaven, scholen en kantoren’