Landschapstriënnale

Landschapstriënnale

De landschapstriënnale is een driejaarlijkse manifestatie om het landschap te vieren. Maar ook om bewustzijn van de waarde, betrokkenheid en samenwerking bij beheer en ontwikkeling te versterken, van het publiek én professionals en waar actuele thema’s op de agenda worden gezet. De Landschapstriënnale 2017 vindt plaats in PARK21 en draagt het thema 'Het Volgende Landschap'. 

Podium voor Architectuur ontwikkelt als een van de curatoren van de Landschapstriënnale een uitgebreid programma van excursies, exposities, lezingen, pop up diners en expertmeetings over de urgente onderwerpen: 

  • Het volgende landschap als leefomgeving
  • Het volgende landschap als innovatieruimte
  • Het volgende landschap als vestigingsfactor
  • Het volgende landschap als ontwerpopgave

Bekijk de folder van de Landschapstriënale hier.

Over PARK21
Het centrale overheidsbeleid maakte van Nederland een heldere ruimtelijke structuur. Ondanks de hoge bevolkingsdichtheid zijn de groene ruimten tussen steden nog niet volgebouwd. Het in 2008 gelanceerde plan voor PARK21 is een goed voorbeeld van de moeilijkheden rondom de toekomst van landschappen. In eerste instantie is er gedreigd de agrariërs van hun land af te zetten. Met de toenemende recessie en het daarmee samenhangende abrupt terugtreden van de overheid, is de koers omgebogen naar multifunctionele bedrijfsvoering om de boeren juist zoveel mogelijk betrokken te houden. Wie is er eigenaar van het landschap nu de Rijksoverheid en lokale overheid zich steeds meer terugtrekken? Hoe zorgen we ervoor dat de kwaliteit van het landschap gehandhaafd blijft, er geïnvesteerd blijft worden en nieuwe doelgroepen worden bereikt?

Het agenderen van de toekomst van de ruimtelijke ordening en het landschap in een bredere context
Hoe verhouden het landschap, de wateropgave en de voedselopgave zich tot elkaar en tot de terugtredende overheid? Grond is meer dan een landschap om asfalt op te leggen. Het heeft een cyclus en het is iets wat mensen bindt. Hoe wordt het algemeen belang gediend van stads- en regio-overstijgende opgaves? Kan PARK21 een voorbeeldfunctie vormen hoe wel of juist hoe niet om te gaan met landschap in relatie tot de luchtvaart en de metropoolregio? 

Programma
Het exacte programma van het Podium voor Architectuur is volop in ontwikkeling en verwachten wij medio juni compleet te hebben. Heeft u ideeën om ook aan te sluiten bij ons programma, dan vernemen wij dat graag. U kunt ons altijd e-mailen op info@podiumarchitectuur.nl. Voor meer informatie over het complete programma van de Landschapstriënnale verwijzen we u graag naar de website van de Landschapstriënnale.

Programma

wedstrijd | 23 juni 2017 (vrijdag) tot 31 juli 2017 (maandag)

Fotografie wedstrijd: Verbeeld 'Het Volgende Landschap'

Podium voor Architectuur en PARK21 roepen (amateur)fotografen op om hun idee, mening of visie op 'Het Volgende Landschap' te verbeelden.
Foto: Kees van der Veer
excursie | 2 september 2017 (zaterdag) - 15:00 tot 17:00

Kano-excursie onder NAP

Met een unieke kano-excursie verkent Podium voor Architectuur de bodem van de Haarlemmermeer. Hoe ziet de polder eruit vanaf maaiveldhoogte?
Circulaire economie en Big data
bijeenkomst | 7 september 2017 (donderdag) - 16:00 tot 20:00

Kenniscafe Circulaire economie en Big data II

De aandacht voor de slimme stad, circulaire economie en de mogelijkheden van Big Data staan nog in de kinderschoenen. Podium brengt een zoektocht op gang naar de basisvragen voor de regio, naar kenniseigenaren en toekomstperspectieven met aandacht voor de ruimtelijke consequenties.
Het Volgende Landschap
expositie | 9 september 2017 (zaterdag) tot 30 september 2017 (zaterdag)

Fotografie expositie 'Het Volgende Landschap'

Een tentoonstelling van de winnaars van de fotografiewedstrijd ‘Het Volgende Landschap’. Hoe zien fotografen het Volgende Landschap?
excursie | 9 september 2017 (zaterdag) - 12:30 tot 14:30

Fietsexcursie door de lagen van het landschap

Ga mee op Open Monumentendag met een van de excursies en laat je meevoeren door alle lagen van het Haarlemmermeerse landschap.
Tractordans - Thomas Lenden Photography
lezing, vertoning | 9 september 2017 (zaterdag) - 16:30 tot 17:30

Tractordans lezing en muziek improvisatie

Een lezing en muziekimprovisatie over de Tractordans.
POP UP diner
expertmeeting | 15 september 2017 (vrijdag) - 18:00 tot 21:00

Voedsel en de stad: POP UP- diner

Het POP-UP-diner is een besloten expertmeeting met lokaal voedsel, pitches, presentaties en lancering digitale voedselkaart op bijzondere locatie in het veld
Landschap als voorwaarde van grootschalige woningbouw
expertmeeting | 21 september 2017 (donderdag)

Landschap als voorwaarde van grootschalige woningbouw

Ook in Haarlemmermeer, als onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam, trekt de woningmarkt hard aan. In een rondetafelgesprek en ontwerpsessie met hoofdrolspelers uit de regio wordt ingegaan op de betekenis van het landschap voor woningbouw.
Concert Het Geluidslandschap
| 22 september 2017 (vrijdag) - 16:30 tot 17:00

Concert Het Geluidslandschap I

Het Geluidslandschap is een compositie voor blazers van Erik Waerts gemaakt op verzoek van Podium voor Architectuur.
Concert Het Geluidslandschap
vertoning | 27 september 2017 (woensdag) - 16:30 tot 17:00

Concert Het Geluidslandschap II

Het Geluidslandschap is een compositie voor blazers van Erik Waerts gemaakt op verzoek van Podium voor Architectuur.

Pagina's

Archief

Foto: Kees van der Veer
excursie | 21 juni 2017 (woensdag) - 19:00 tot 21:15

Busexcursie met workshop on the road: Het Volgende Landschap

Om deelnemers van de fotografiewedstrijd ‘Het Volgende Landschap’ van input en inspiratie te voorzien staat er op woensdag 21 juni een busexcursie gepland met een ‘workshop on the road’.
Lezingenavond Het Volgende Landschap
lezing | 15 juni 2017 (donderdag) - 19:00 tot 20:15

Lezingenavond 'Het Volgende Landschap'

Kunsthistorica Maartje van den Heuvel en Landschapsarchitecte Martine van Vliet geven een inhoudelijke inleiding op de fotografiewedstrijd 'Het Volgende Landschap'.
Bouwstenen voor een betere luchtvaartregio
expertmeeting | 30 mei 2017 (dinsdag) - 16:00 tot 19:00

Bouwstenen voor een betere luchtvaartregio I

Wat benoemen we als belangrijke bouwstenen binnen een integrale opgave vliegen, werken, wonen, voedselproductie?