Landschapstriënnale

Landschapstriënnale

De landschapstriënnale is een driejaarlijkse manifestatie om het landschap te vieren. Maar ook om bewustzijn van de waarde, betrokkenheid en samenwerking bij beheer en ontwikkeling te versterken, van het publiek én professionals en waar actuele thema’s op de agenda worden gezet. De Landschapstriënnale 2017 vindt plaats in PARK21 en draagt het thema 'Het Volgende Landschap'. 

Podium voor Architectuur ontwikkelt als een van de curatoren van de Landschapstriënnale een uitgebreid programma van excursies, exposities, lezingen, pop up diners en expertmeetings over de urgente onderwerpen: 

  • Het volgende landschap als leefomgeving
  • Het volgende landschap als innovatieruimte
  • Het volgende landschap als vestigingsfactor
  • Het volgende landschap als ontwerpopgave

Bekijk de folder van de Landschapstriënale hier.

Over PARK21
Het centrale overheidsbeleid maakte van Nederland een heldere ruimtelijke structuur. Ondanks de hoge bevolkingsdichtheid zijn de groene ruimten tussen steden nog niet volgebouwd. Het in 2008 gelanceerde plan voor PARK21 is een goed voorbeeld van de moeilijkheden rondom de toekomst van landschappen. In eerste instantie is er gedreigd de agrariërs van hun land af te zetten. Met de toenemende recessie en het daarmee samenhangende abrupt terugtreden van de overheid, is de koers omgebogen naar multifunctionele bedrijfsvoering om de boeren juist zoveel mogelijk betrokken te houden. Wie is er eigenaar van het landschap nu de Rijksoverheid en lokale overheid zich steeds meer terugtrekken? Hoe zorgen we ervoor dat de kwaliteit van het landschap gehandhaafd blijft, er geïnvesteerd blijft worden en nieuwe doelgroepen worden bereikt?

Het agenderen van de toekomst van de ruimtelijke ordening en het landschap in een bredere context
Hoe verhouden het landschap, de wateropgave en de voedselopgave zich tot elkaar en tot de terugtredende overheid? Grond is meer dan een landschap om asfalt op te leggen. Het heeft een cyclus en het is iets wat mensen bindt. Hoe wordt het algemeen belang gediend van stads- en regio-overstijgende opgaves? Kan PARK21 een voorbeeldfunctie vormen hoe wel of juist hoe niet om te gaan met landschap in relatie tot de luchtvaart en de metropoolregio? 

Programma
Het exacte programma van het Podium voor Architectuur is volop in ontwikkeling en verwachten wij medio juni compleet te hebben. Heeft u ideeën om ook aan te sluiten bij ons programma, dan vernemen wij dat graag. U kunt ons altijd e-mailen op info@podiumarchitectuur.nl. Voor meer informatie over het complete programma van de Landschapstriënnale verwijzen we u graag naar de website van de Landschapstriënnale.

Programma

Kunstfort bij Vijfhuizen
expositie | 18 juni 2017 (zondag) tot 17 september 2017 (zondag)

Tentoonstelling Raymond Barion – Parallel Perspectives

Het Kunstfort organiseert in Vijfhuizen de prachtige tentoonstelling Raymond Barion – Parallel Perspectives. Dit overzicht van de Belgisch-Nederlandse kunstenaar Raymond Barion (Valkenburg, 1946) toont schilderijen, tekeningen, studies en ruimtelijke objecten. De desolate landschappen, met karakteristieke elementen van neon en architectuur, maakt hij sinds 1980. Vol verlaten machinerie, mythische decors en alternatieve toekomstvisies kunnen ze gezien worden als een rake voorspelling van de onrust van vandaag.
Waterwandelen Fort bij Vijfhuizen
excursie | 2 september 2017 (zaterdag) - 13:30 tot 15:30

Waterwandeling Fort bij Vijfhuizen

Zet je zintuigen op scherp en wandel mee door ons waterlandschap! Een waterwandeling door de fortgracht gaat over ervaren en zien van het landschap vanuit een ander perspectief. 
Kajak vaarroute
excursie | 2 september 2017 (zaterdag) - 15:00 tot 17:00

Kajak mee onder NAP!

Met een unieke kajak-excursie verkent Podium voor Architectuur de bodem van de Haarlemmermeer. Wat treffen we aan op 4 meter onder NAP? 
Open Landschap | Open Data
expertmeeting | 4 september 2017 (maandag) - 13:30 tot 16:30

Open Landschap | Open Data: Wat is de impact van datatechnologie op het landschap, sociaal en ruimtelijk?

Vijf deskundigen vanuit onderzoek, bedrijfsleven, ontwerp, productie en overheid spreken over de stand van zaken, de kansen, de urgentie en de impact van datatechnologie op het landschap. 
Fiets excursie
excursie | 9 september 2017 (zaterdag) - 12:00 tot 14:15

Fietsexcursie Open Monumentendag

Ga tijdens Open Monumentendag mee met de fietsexcursie en laat u verassen door de rijkdom van de Haarlemmermeer!
Verkiezing Monument van het jaar 2017
bijeenkomst, wedstrijd | 9 september 2017 (zaterdag) - 13:00

Monument van het jaar 2017

Welk monument wint de verkiezing Monument van het jaar 2017 in de gemeente Haarlemmermeer?
Foto: Kees van der Veer 'Het Volgende Landschap'
expositie, wedstrijd | 9 september 2017 (zaterdag) - 14:30 tot 30 september 2017 (zaterdag) - 17:00

Opening fotografie tentoonstelling Het Volgende Landschap

Een tentoonstelling van de winnaars van de fotografiewedstrijd ‘Het Volgende Landschap’. Hoe zien fotografen het Volgende Landschap?
Wonen op Water
expositie, wedstrijd | 9 september 2017 (zaterdag) - 14:30 tot 15:00

Prijsuitreiking en expositie Summer Challenge: The Next Landscape

Op zaterdag 9 september worden de prijswinnaars van de winnende video’s bekend gemaakt door Wethouder Derk Reneman en gedeputeerde Adnan Tekin.
Remke Spijkers: Ruigenhoek
lezing | 9 september 2017 (zaterdag) - 15:15 tot 15:45

Hoe verbeeld je de interactie tussen mens en natuur? Een lezing door Remke Spijkers

Landschapsfotografe Remke Spijkers laat zien welke rol natuur en landschap in haar werk spelen en hoe zij de interactie tussen mens en natuur verbeeld. 
Tractordans - Thomas Lenden Photography
lezing, vertoning | 9 september 2017 (zaterdag) - 16:30 tot 17:00

Tractordans lezing door Neeltje ten Westenend

Ontwerper en beeldend kunstenaar Neeltje ten Westenend geeft een lezing over haar project ‘Tractordans’, uitgevoerd door de boeren van de Rijnlanderweg in de Haarlemmermeer. 

Pagina's

Archief

Wonen op Water
wedstrijd | 26 juni 2017 (maandag) tot 14 augustus 2017 (maandag)

Summer Challenge: The Next Landscape

Deze zomer organiseren wij i.s.m. de Provincie Noord Holland en Metropoolregio Amsterdam een Summer Challenge: The Next Landscape. Hiervoor vragen we leerlingen in de leeftijd van 12 – 17 jr en 18 – 22 jr deze zomer op pad te gaan met hun camera en hun toekomstbeeld van het landschap vast te leggen op film of met animatie. 
wedstrijd | 23 juni 2017 (vrijdag) tot 31 juli 2017 (maandag)

Fotografie wedstrijd: Verbeeld 'Het Volgende Landschap'

Podium voor Architectuur en PARK21 roepen (amateur)fotografen op om hun idee, mening of visie op 'Het Volgende Landschap' te verbeelden.
Foto: Kees van der Veer
excursie | 21 juni 2017 (woensdag) - 19:00 tot 21:15

Busexcursie met workshop on the road: Het Volgende Landschap

Om deelnemers van de fotografiewedstrijd ‘Het Volgende Landschap’ van input en inspiratie te voorzien staat er op woensdag 21 juni een busexcursie gepland met een ‘workshop on the road’.
Lezingenavond Het Volgende Landschap
lezing | 15 juni 2017 (donderdag) - 19:00 tot 20:15

Lezingenavond 'Het Volgende Landschap'

Kunsthistorica Maartje van den Heuvel en Landschapsarchitecte Martine van Vliet geven een inhoudelijke inleiding op de fotografiewedstrijd 'Het Volgende Landschap'.
Bouwstenen voor een betere luchtvaartregio
expertmeeting | 30 mei 2017 (dinsdag) - 16:00 tot 19:00

Bouwstenen voor een betere luchtvaartregio I

Wat benoemen we als belangrijke bouwstenen binnen een integrale opgave vliegen, werken, wonen, voedselproductie?