Tiny Houses. Hoe zij jij willen wonen op 16 m2?

De leerlingen van het Hoofdvaart College in Hoofddorp gaan dit jaar voor het vak CKV opnieuw als ontwerper aan de slag. Hoe zou jíj willen wonen in een tiny house van 16m2? Wat heb je in je huis echt nodig? Wat zou je kunnen of willen delen? Hoe wil jij de ruimte gebruiken? Wat vind jij belangrijk in een woonruimte? Dit jaar doen de leerlingen extra onderzoek naar het koppelen van Tiny Houses (ruimtes delen) en Tiny House buurtjes (groepjes van ongeveer 6 huisjes). 

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont momenteel in steden. De ruimte in deze steden is duur, met het gevolg dat mensen in steeds kleinere huizen wonen. Daarnaast zie je mensen die bewust in een kleiner huis gaan wonen omdat ze graag meer vrijheid en minder kosten willen hebben. Verschillende mensen delen daarom ook gemeenschappelijke ruimtes naast hun eigen kamer/ kleine woning. Wereldwijd zijn er talloze voorbeelden van Tiny Houses (kleine huizen). Variërend van een kamer in een woontoren midden in de stad tot een opvang voor vluchtelingen. Maar ook een mobile home (verplaatsbaar huis) midden in de natuur is een voorbeeld van Tiny Houses.

Uitwerking en expo in Het Cultuurgebouw
Tijdens de lessen gaan leerlingen aan de slag als ontwerper en maken kennis met verschillende ontwerpvaardigheden. Ze mogen de Tiny House helemaal voor zichzelf ontwerpen, maar mogen ook samen met een klasgenoten ruimtes te delen (bijvoorbeeld een woontoren met een gemeenschappelijke ruimte). De leerlingen kregen gastlessen van ruimtelijk ontwerpers en architecten over schaal en ruimte. De leerlingen zetten onder andere 1:1 verschillende ruimtes van 16m2 uit met tape. Ze werken toe naar een ontwerp in tekeningen, een moodboard, een plattegrond, een maquette en foto’s, filmpje of stop-motion animatie van de maquette waarmee ze tonen hoe het ontwerp werkt. De maquettes en de filmpjes worden vanaf 6 februari 2018 tentoongesteld in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp.