Cor van den Berg maakt winnende foto 'Het Volgende Landschap'

Winnaar Cor van den Berg met wethouder Derk Reneman en gedeputeerde Adnan Tekin

Op 9 september werd de fototentoonstelling 'Het Volgende Landschap' officieel geopend door gedeputeerde Adnan Tekin en wethouder Derk Reneman. De tentoonstelling bestaat uit 24 geselecteerde foto's die ingezonden zijn naar aanleiding van de oproep tijdens de Dag van de Architectuur: Hoe verbeeld jij 'Het Volgende Landschap'? De foto van Cor van den Berg werd uitgekozen als winnende foto.

In de aanloop naar de Landschapstriënnale vroeg Podium voor Architectuur fotografen ‘Het Volgende Landschap’ in beeld te brengen. Een Lezingenavond en ‘Workshop on the road’ gaven in juni al de nodige inspiratie en kennis.
Kunsthistorica Maartje van den Heuvel en landschapsarchitecte Martine van Vliet toonden het vormgeven en veranderen van het landschap door de eeuwen heen. Wat staat ons te wachten en welke rol en betekenis heeft het landschap in de toekomst? Wat willen we behouden en wat niet?
Landschapsfotografe Remke Spijkers, erfgoeddeskundige Maurits van Putten en Tessel van Toorn (PARK21) namen de fotografen mee op ontdekkingsreis tijdens een workshop on the road. 

We kregen veel mooie beelden binnen. Uiteindelijk selecteerde een deskundige jury onder leiding van Voorzitter Eric Luiten (landschapsarchitect en hoogleraar Erfgoed en Ruimte) de foto’s die gepresenteerd worden in de tentoonstelling. Gedeputeerde Adnan Tekin en wethouder Derk Reneman, kozen de winnaar en de eervolle vermeldingen.  

Winnaar: Cor van den berg
'De bewerkte foto waarop de gekantelde kavels van Park Buitenschot en de nieuwe elektriciteitsmasten naast elkaar te zien zijn kan de jury bijzonder waarderen. De subtiele bewerking houdt het evenwicht tussen een heel herkenbaar en realistisch maar toch ook absurdistisch landschap. Mensen lijken te recreëren op en vreemdsoortige landschappelijke locatie, verstoord door enorme elektriciteitsmasten en een nabijgelegen vliegveld. Al met al een prachtige foto, sterke compositie en verhalend karakter.' 

Eervolle vermeldingen:
Kees van der Veer
'Het bewerkte landschap in volle Hollandse glorie verbeeldt het beste van de diversiteit aan landschappen.'

Robert Kruijt
De foto van Robert Kruijt toont op ronduit indrukwekkende wijze de ruimtelijke impact van energiewinning uit natuurlijke bronnen. Het strakke geometrische patroon van de zonnepanelen staat in ruw contrast met het kleinschalige klassieke Nederlandse weidelandschap. Maakt het één plaats voor het ander of kunnen we een weg vinden waarin beide landschappen elkaar juist versterken? Een prachtige foto door enerzijds de blik op het oude landschap aan de horizon, anderzijds op het volgende landschap dat steeds meer ruimte opeist en het oude landschap bijna weg lijkt te drukken.
 
Bij de beoordeling van de foto’s heeft de jury op de volgende aspecten gelet.
-        Persoonlijk standpunt/verbeelding
-        Atmosfeer en gevoel
-        Fotografische kwaliteit
-        Relevantie met het thema
-        Originaliteit
-        Creativiteit
-        Compositie en contrasten

De tentoonstelling is nog t/m 30 september te bezoeken op Landgoed Kleine Vennep, Hoofdweg 1041, Nieuw-Vennep. Dit is de hoofdlocatie van de Landschapstriennale. 
Meer informatie over de tentoonstelling kunt u hier vinden.