Interview met Syrische ontwerpers Khalil en Saied

(T)Huis voor Spoedzoekers ontwerpsessie

Podium voor Architectuur en Ymere organiseren een ontwerponderzoek (T)huis voor Spoedzoekers. Hoe kunnen we de gevarieerde groep spoedzoekers een passend nieuw (T)huis bieden dat bijdraagt aan integratie en een positieve impuls kan geven aan de woningmarkt? FARO architecten en Joost Valk Architecten begeleiden binnen dit ontwerponderzoek ieder twee jonge Syrische ontwerpers in een tijdelijk leertraject. Gezamenlijk onderzoeken zij hoe ontwerp kan dienen als middel voor dialoog, begrip en emancipatie.

In de aanloop naar de slotbijeenkomst op 5 juli a.s. interviewden wij twee jonge Syrische ontwerpers, Khalil en Saied. Waarom doen zij mee aan dit ontwerponderzoek en wat hopen ze te leren?

Kun je jezelf voorstellen?
(K) Ik ben Khalil Kotaesh , 24 jaar en ik woon in Zevenhoven, Nieuwkoop.
(S) Ik ben Saied Alhau, 27 jaar oud. Ik kom uit Syrië, namelijk uit Damascus. Toen ik in Syrië woonde studeerde ik Architectuur. Tegenwoordig woon ik in Delft en ik volg een schakelsemester in Den Haag bij De Haagse Hogeschool.

Hoe lang woon je in Nederland?
(K) Ik woon sinds 18 april 2016 in Nederland met mijn familie.
(S) Ik ben nu ongeveer twee en een half jaar in Nederland.

Waarom doe jij mee aan deze ontwerpsessie (T)Huis voor spoedzoekers?
(K) Ik ben architect en ik heb belangstelling voor de ontwerpsessie voor spoedzoekerswoningen omdat mijn familie en ik vroeger in dezelfde situatie zaten.
(S) Omdat ik mijn kennis wil verbeteren. Bovendien vind ik het heel belangrijk om goede huizen voor spoedzoekers aan te kunnen bieden want ik heb ook in deze lastige situatie gezeten toen ik bij het AZC woonde. Ik heb circa 7 maanden moeten wachten totdat ik een huisje aangeboden kreeg. Toen pas kon ik mijn leven opstarten en beginnen met mijn leven hier in Nederland op te bouwen. 

Hoe heb je van deze ontwerpsessies gehoord?
(K) Een vriend van me heeft de oproep op Facebook voor deze ontwerpsessies gezien en gaf dit aan mij door.
(S) Een van mijn docenten van de HHS vertelde aan mij dat er een campagne uitstond voor deze stage en dat ik hiervoor kon solliciteren. 

Wat hoop je aan het einde van deze sessies geleerd te hebben?
(K) Ik hoop dat ik zo eigen contacten kan leggen met architectenbureaus in Nederland, hierdoor kan ik ervaring en een netwerk opbouwen.
(S) Ik hoop dat ik een goede visie zal weten te vormen na deze sessies over woningen voor spoedzoekers. Daarnaast doe ik ervaring op over hoe architectenkantoren samen werken aan een project. Ook hoop ik te leren aan welke punten je als ontwerper aandacht moet besteden tijdens dit werk.

Wat geef jijzelf als belangrijke tip mee aan de architecten met wie je nu werkt?
(K) Samenwerken met de architecten van FARO is een goede kans om het beste uit mezelf te halen en om te leren van elkaar. We hebben verschilende achtergronden en ik denk dat het vooral heel belangrijk is om eerlijk te zijn.
(S) Als ik de vraag goed begrijp, zeg ik dat goed luisteren en met elkaar ideeën vormen heel belangrijk is. Joost Valk geeft ons de tijd om onze ideeën uit te leggen en duidelijk te beschrijven. Ik ben ontzettend blij dat ik met hem aan dit project mag werken.

Wij wensen Khalil en Saied heel veel succes in de laatste fase van hun leertraject en zijn heel benieuwd naar de slotpresentatie op 5 juli a.s.!

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over dit ontwerponderzoek (T)Huis voor Spoedzoekers? Klik hier voor meer informatie en meldt u aan voor de slotpresentatie op 5 juli.