Open Monumentendag 2020: Het LeermoNUment benoemd

Podium voor Architectuur Haarlemmermeer kiest voor het accent op NU: wat kunnen we in deze tijd van onze monumenten leren? Hoe kunnen we erfgoed inzetten als springplank naar de toekomst? Benoemde en onbenoemde monumenten; het zijn LeermoNUmenten. Daarmee hanteren we een eigenzinnige definitie, passend bij Haarlemmermeer.

Open Monumentendag

Een Dag vol Monumenten en Architectuur

De landelijke Dag van de Architectuur op 20 juni is door de coronacrisis in het water gevallen. Daarom gaan we deze dag combineren met Open Monumentendag. Het verleden en het heden in één dag. Want zoals wethouder Johan Rip in de podcast Stadscentrum het benoemt:

"Ik hoop op vernieuwing en een mooie toekomst van onze groeiende stad, maar ik hoop ook dat we binnen die groei onze identiteit weten vast te houden en vast te leggen."

Van het verleden kun je leren. Haarlemmermeer heeft als jonge gemeente veel erfgoed dat ingezet kan worden als springplank naar de toekomst. Het thema LeermoNUment past ons dus goed.

Wat is er te doen?

De centrale route loopt door het centrum van Hoofddorp naar Hyde Park. En de Geniedijk verbindt het Fort van Hoofddorp met het Fort bij Aalsmeer waar Fortboerderij Dijkzicht samen met CRASH een programma biedt.

Verkiezing Monument van het Jaar

Wat wordt het monument van het jaar 2020? Met de jaarlijks terugkerende verkiezing wil de gemeente aandacht vestigen op het bijzondere culturele erfgoed in Haarlemmermeer.

“Ons prachtige erfgoed, op de mooiste plekjes van Haarlemmermeer, raakt door de jaarlijkse monumentenverkiezing meer en meer bekend onder inwoners. Daarom is de verkiezing juist in deze coronatijd, nu we meer dingen dicht bij huis ondernemen, misschien wel extra belangrijk”, aldus wethouder Cultuur Marja Ruigrok.

De genomineerden zijn: Margaretha’s Hoeve, Stoomgemaal in Halfweg en Landbouwschool in Hoofddorp.

Stemmen kan tot 23 augustus! Op bit.ly/monument2020 staat het formulier waarmee u kunt stemmen.

Meer informatie vindt u op InforMeer

Stoomgemaal - foto: Kees van der Veer // Margaretha’s Hoeve - foto: Margo Oosterveen // Landbouwschool - foto: Kees van der Veer
Stoomgemaal - foto: Kees van der Veer // Margaretha’s Hoeve - foto: Margo Oosterveen // Landbouwschool - foto: Kees van der Veer

Expositie in Galerie de Meerse

Startpunt is de expositie in het Cultuurgebouw: Eigentijds Erfgoed; transformatie van erfgoed als kans voor de toekomst.

Erfgoed – landschap en monumenten – is bepalend voor de identiteit van een gebied. Als we de waarde van dit erfgoed NU betekenis geven, en zichtbaar maken voor eigentijds gebruik, zoals recreatie, horeca of als werklocatie, kunnen veel bewoners er plezier aan beleven. Als we er waarde aan toekennen, betekent dat we het erfgoed behouden. Voordat het te laat is.

Fort van Hoofddorp

Deze expositie toont de kansen. Architecten vertellen hun verhaal over grote en kleinschalige (onbenoemde) monumenten met hun hedendaagse functies, dankzij een initiatiefrijk ondernemerschap. Zoals Serge Schoemaker – hij transformeert het werelderfgoedmonument Fort bij Hoofddorp tot een aantrekkelijk en uniek stadspark. De herbestemming van dit fort krijgt bijzondere aandacht, met een serie maquettes, foto's, video's en ontwerpen. Fort van Hoofddorp: 100 jaar geschiedenis, 10 jaar ontwikkeling en de huidige oplevering. Er is zoveel te vertellen en te tonen over dit fort.

Landschapsfotografie

Fotografen Ton en Loek van Vliet, vader en zoon, zijn beiden landschaps- & architectuurfotograaf. Zij reisden door de polder en fotografeerden het vaak ongeziene erfgoed, de kleine agrarische objecten, als zijnde architectuur. Loek van Vliet fotografeerde een serie zoals het landschap er nu bij lig en transformeert naar de toekomst. Een biografie van het Landschap.

De Gerritshoeve

De Gerritshoeve is een klassieke houten boerenschuur uit Haarlemmermeer. Deze wordt afgebroken, verplaatst en weer opnieuw opgebouwd tussen de kastanjebomen in Beukenhorst-West. Op deze nieuwe locatie transformeert de Gerritshoeve tot horecagelegenheid en vormt de entree van de nieuwe wijk Hyde Park. Een heel bijzonder project, dat wij op de voet volgen.

De bouw van de Gerritshoeve start in het voorjaar van 2020 en zal een jaar duren. Het restaurant opent zijn deuren in april 2021. Tijdens het proces vinden er regelmatig rondleidingen en bijeenkomsten plaats. Zo zal de Gerritshoeve een prominente rol spelen in het programma van de Dag van de Architectuur en Open Monumentendag.

Architect Gijs de Waal werkt aan het proces van de transformatie. Een maquette toont het ontwerp in detail. Het wordt een icoon naast het station, een monument van de toekomst.

Maquette Gerritshoeve: Gijs de Waal // foto: Kees van der Veer
Maquette Gerritshoeve: Gijs de Waal // foto: Kees van der Veer

Rondleidingen

Fort bij Aalsmeer

Crash en MijnFort presenteren ‘NavigatieLandschap’ op het Fort bij Aalsmeer. Het vraagt een unieke belevenis om de mens in de 21e eeuw de weg te laten vinden in de eigen omgeving en daarmee verbonden te zijn. Hoe organiseer je dat voor jezelf, hoe haal je dat dichtbij huis? Wij denken dit te bereiken door de bezoeker een verleiding, een inspanning, een verhaal, een ervaring te bieden.

Bezoekers kunnen op inschrijving deelnemen aan een persoonlijke wandeling, op eigen tempo en beleving. Kinderen kunnen deelnemen aan een workshop.

Fort bij Aalsmeer
Fort bij Aalsmeer

Fort van Hoofddorp

De rondleiding wordt gegeven door de architect Serge Schoemaker. Hij vertelt beeldend over deze locatie. Tijdens de wandeling komen de architectonische details van het fort voorbij, maar praat hij ook over het proces van de herontwikkeling. Hoe kwam het tot stand en waar liep hij tegenaan in de bijna tien jaar dat het duurde?

Het forteiland in Hoofddorp heeft een grootschalige renovatie ondergaan. Met de renovatie en herbestemming is het forteiland gered van het verval en getransformeerd tot een unieke ontmoetingsplek met ruimte voor horeca, culturele én educatieve activiteiten.

De rondleiding is op inschrijving.

Fort van hoofddorp // foto: MWA Hart Nibbrig i.o.v. Serge Schoemaker Architects
Fort van hoofddorp // foto: MWA Hart Nibbrig i.o.v. Serge Schoemaker Architects

Rondleidingen door het centrum van Hoofddorp en lezingen op locatie

Deze rondleidingen vinden plaats tussen de kastanjebomen waar de Gerritshoeve zal verrijzen. Klik HIER voor meer informatie over de Gerritshoeve.

Gerritshoeve // foto: Kees van der Veer
Gerritshoeve // foto: Kees van der Veer

Hou deze locaties ook in de gaten!

Kunstfort bij Vijfhuizen MEER INFO

Haarlemmermeermuseum De Cruquius MEER INFO

De Witte Boerderij MEER INFO


>>> In augustus volgt meer informatie over alle deelnemende organisaties, met openingstijden en mogelijkheid tot inschrijving.